I ett stall i Vichtis, utanför Helsingfors, studerade man effekten av BEMER-behandling på två travhästars hudtemperaturer. Man använde TherMidas VET termiska avbildningsapparatur för att ta bilderna. De termiska bilderna analyserades och fynden rapporterades med hjälp av TherMidas Vet Imager programmet som är utvecklat som en diagnostikprogramvara för termiska avbildningar av djur. Fynden var verkligen intressanta!
TherMidas termiska avbildning ger en mycket exakt temperatur på huden
Termisk avbildning är fysiologisk avbildning som används för att ta reda på statusen på ämnesomsättningen och blodcirkulationen. Termisk avbildning är mycket känsligt för att visa funktionella förändringar i musklerna och i nervsystemet. Termisk avbildning ger väldigt exakt information om hudens yttemperatur och den registrerar till och med temperaturförändringar på mindre än 0,003 grader.
Hos en frisk häst, och även hos andra djur, är temperaturen på de olika sidorna av kroppen symmetriska: till exempel så är den vänstra bogen lika varm som den högra. Om temperaturen på dessa symmetriska mätpunkter skiljer sig markant från varandra är det oftast på grund av något slags hälsoproblem på den ena sidan.
På detta sätt kan man använda termisk avbildning för att kunna identifiera skador tidigt, för att se hur omfattande de är eller för att följa med i läkningsprocessen. Termisk avbildning passar utmärkt även för att kontrollera effektiviteten av behandlingen.

Hos människor har man använt motsvarande termiska avbildningsmetoder för att särskilt observera ändringar i den perifera blodcirkulationen i fötterna på diabetespatienter vars vävnader lätt tar skada när blodcirkulationen försvagas.
Den termiska avbildningen avslöjade skadorna samt visade effekterna av BEMER-terapin på hästarna
Det togs termiska bilder på båda hästarna två gånger: före och efter BEMER-behandlingen. Hästmassageterapeuten Mari-Tiina Jääskeläinen, som är erfaren av att behandla med BEMER, gav hästarna BEMER-behandlingarna samt hjälpte till med att tolka resultaten.
Den fyra år gamla valacken fick BEMER-terapi under en period av 5 minuter, program 1, både med behandlingstäcket på hela kroppen och med det lokala behandlingstillbehöret på vänstra bakbenet. Hästen hade aldrig någonsin fått BEMER-terapi. Behandlingen verkade för det mesta sänka hudens yttemperatur vid mätpunkterna.

Uttalande från veterinär/läkare Lotta Wallin är mycket intressant! Lotta behandlar även hästarna på Grevlundagården, Fredricson Jumping Horse Stable ’På Emmaro Specialistcenter för Sporthästar arbetar vi med skadade, sjuka och opererade hästar. Vi använder BEMER VET på alla hästarna och våra resultat visar att hästarna snabbt läker efter skador och behandlingar och de får möjlighet att prestera fullt ut även efter mycket allvarliga skador och sjukdomar. Vi rekommenderar BEMER VET som en viktig del i att ge bästa möjliga förutsättningar för hälsa och prestation.’